معرفی دیپارتمنت تعلیمات اسلامی

دیپارتمنت تعلیمات اسلامی در چهارچوب دانشکده  شرعیات پوهنتون سلام یک دیپارتمنت فارغ ده میباشد، از آغاز فعالیت پوهنتون سلام درسال 1390 این دیپارتمنت به فعالیت خود به شکل رسمی آغاز نموده است از سال 1392 الی سال 1398سمستر خزانی این دیپارتمنت (239) تن از محصلان ذکور واناث را فارغ نموده، که تقریبآ ( ٪ 80) فارغین آن در ادارات وارگانهای مختلف دولتی وسکتور خصوصی مصروف خدمت شده اند، این ديپارتمنت تا به حال 4 تن از استادان دائمی در کادرعلمی خویش دارند.
ديپارتمنت تعلیمات اسلامی یکی از ديپارتمنت های اساسی، تخصصی و فارغ ده بوده، که محصلان در سه تایم مصروف تحصیل خویش در آن میباشند.
در کریکولم  و مفردات درسی دیپارتمنت تا به حال سه بار از طرف ديپارتمنت تجدید نظر صورت گرفته، که  در اخیر سمستر خزانی سال 1398 کریکولم ستندرد  مصوبه وزارت تحصیلات ، به دسترس مان قرار گرفته که از بهار سال 1399 قابل تطبیق واجرا می باشد و تقسیم بندی مضامین در آن به چهار کتگوری (اساسی، تخصصی، اختیاری و پوهنتون شمول) صورت گرفته شده است.
تعداد محصلان فعلی سال 1399 سمستر بهاری که مصروف تحصیل خویش درین ديپارتمنت میباشند به (88) تن از طبقه ذکور و اناث میرسند.

نياز سنجی عمومی برای ايجاد دیپارتمنت تعلیمات اسلامی

دیپارتمنت تعلیمات اسلامی دانشکده  شرعیات در پوهنتون سلام جهت بر آورده ساختن نیازهای ذیل تاسيس گرديده است:
اکثریت جوانان عزیز کشور ما که از مکاتب، مدارس و لیسه ها فارغ میگردند، به دلیل عدم توانایی و عدم جذب همه محصلان در چوکات وزارت تحصیلات عالی و همچنان مشکلات اقتصادی نمی توانند تحصیلات عالی خویش را بیرون از کشور ادامه دهند. این در حالیست که جامعه ما به کادرهای علمی و مسلکی در عرصه های، افتاء، دعوت، امامت، تدريس، خطابت، مسائل  فقهی نیاز جدی دارد، جهت بر آورده ساختن نیاز مندی های متذکره و تخفیف بار اقتصادی که در نتیجه تحصیلات عالی در بیرون از کشور بر جامعه ما وارد می شود، دیپارتمنت تعلیمات اسلامی دانشکده  شرعیات پا به عرصه وجود گذاشت.
از سوی دیگر کشور ما به یک  قشر علمی و تخصصی نیاز جدی دارد، قشری که بتواند نظام  درسی کشور را با شیوه های علمی، مسلکی و دقیق، طبق نیازهای مبرم جامعه تحلیل و ارزیابی نموده و تغییرات لازم را جهت اصلاح و تطبیق آن پیشنهاد نماید.
تربیت متخصصین علوم شرعی که منهج وسطیت و اعتدال اسلام را بشناسند تا بتوانند با اختلافات فقهی، و با تفسیرات مختلف نصوص شرعی تعامل درست نموده زمینه و فضای همزيستی میان مکاتب فقهی و فکری مختلف را در کشور میسر سازند.
همچنان زمینه سازی برای تربیت نسل جوان در بخش های مختلف که امنیت و آبادی کشور را متحقق میسازد، از نیازهای مبرم ایجاد دیپارتمنت تعلیمات اسلامی دانشکده  شرعیات بشمار میرود.

اهداف آموزشی ديپارتمنت تعلیمات اسلامی

الف: آماده سازی علماء و دانشمندانی که بطور عموم از اسلام آگاهی داشته و بطور خاص در علوم قرآن، حدیث، عقیده و سایر علوم اسلامی دارای فهم عمیق و معتدل گردند.
ب: آماده ساختن علمایی که از راه تحقیقات معیاری در ساحه ی تخصص خویش رهنمایی جامعه را به عهده بگیرند.
ج: قدم برداشتن از طریق همین پروگرام در ساحه تعلیمات اسلامی برای بر آورده ساختن نیازمندی های جامعه، تا به حد خود کفایی برسد.
د: رشد دادن استعداد شناسایی مکاتب مختلف فکری برای محصلان تا از آن طریق فرهنگ تحمل وهمدیگر پذیری در جامعه رشد داده شود.
هـ: آماده سازی عناصر متخصص، شخصیت های علمی و مبتکر در زمینه تدریس، ارشادات دینی، وعظ و خطابت، مسایل و قضایای اجتماعی و دینی، تا بتوانند در موارد فوق الذکر از راه نوشتن و تالیفات معتبر، جامعه را بصورت درست درمیادین و مجالات مختلف رهبری کنند، و نیز بتوانند با ابتکارات خویش ضرورت ها و نیازهای جامعه را بر آورده سازند.

اهداف عمومی دیپارتمنت تعلیمات اسلامی

  1. تربیه استادان متدین، غیرمتعصب ومتحزب ،مزین با تمام ارزش های اخلاق اسلامی وانسانی، تربیه و تقدیم کادرهای علمی و مسلکی برای تدریس بهتر در مکاتب، لیسه ها و دیگر مؤسسات تعلیمی و تحصیلی .
  2. تقدیم کادرهای علمی متخصص، مسلکی و دعوتی جهت رهبری سالم جامعه در عرصه های مختلف از قبیل، امامت، خطابت، قضا و دعوت اسلامی.
  3. تربیه نسل جوان کشور که از شناخت و فهم شامل و کامل از اساسات اسلام برخوردار باشند تا از این طریق در جهت حصول رضای پروردگار عزوجل و تطبیق آن در نظام سیاسی کشور سعی و تلاش نمایند.
  4. تعمیم و تفهیم اساسات دینی که ضامن رفاه ترقی، صلح و امنیت در جامعه گردد.
  5. انکشاف و ترسیخ روحیه اخوت اسلامی وانسانی و ایجاد نفرت از جنگ وبرادرکشی ومبارزه با مواد مخدر در اذهان محصلان به اساس هدایات دین مبین اسلام.
  6. رشد روحیه دفاع مشروع از تمامیت ارضی واستقلالیت کشور ومنافع ملی وترجیح منافع اجتماعی برمنافع فردی وحفاظت از محیط زیست در اذهان محصلان.
  7. رسانیدن مفاهیمی چون: احترام به کرامت انسانی. تعاون و اخوت اسلامی همبستگی ملی،  صلح وعدالت واحترام به مقام انسانی زن و حمایت از حقوق زنان در روشنی احکام اسلامی به اذهان محصلان.
  8. تربیه استادان علوم اسلامی باروحیه انتقاد پذیری، حوصله مندی، احترام به آرای دیگران، وطن دوستی، ایثاروفداکاری،  مبارزه باهرنوع افکار ضد اسلامی وفساد اداری وانتقال آن بردانش آموزان.

توانایی ومهارت های محصلان دیپارتمنت تعلیمات اسلامی

  1. محصلان بعد از فراغت از دیپارتمنت تعلیمات اسلامی دارای توانایی ها و مهارت های ذیل می باشند، و می توانند در مجالات ذیل به جامعه، مردم و کشور خویش خدمت نمایند:
  2. توانایی تدريس علوم دینی، عقیدتی، دعوت اسلامی و فقهی در نهادهای علمی و مؤسسات تحصیلات عالی و نيمه عالی و مکاتب و لیسه های کشور.
  3. توانایی رهبری سالم جامعه به سمت درست در چارچوب اصول و مبانی اسلام.
  4. توانایی امامت، خطابت و مهارت های مختلف دعوتی.
  5. توانایی همزیستی با اقشار مختلف و پیروان مذاهب مختلف اسلامی.
  6. توانایی و تقدیم مشوره های علمی، مسلکی و تخصصی به ادارات مختلف دولتی و غیر دولتی.
  7. توانایی اجرای تحقیقات علمی و پژوهشهای مورد نیاز در امور دینی، فقهی، عقیدوی، زبان عربی و سایر عرصه های مربوطه.
  8. تسلط بر زبان عربی، زبان قرآن و احادیث نبوی.
  9. مهارت های تالیف و ترجمه از متون اصیل عربی به زبان های ملی کشور.
  10. توانایی و انتقال تجارب علمی و مسلکی به نسل جوان کشور در عرصه تعلیمات اسلامی.
  11. آموزش مهارت های تدریس، امامت و خطابت در نهادهای اکادمیک و مجامع عمومی.
  12. آموزش مهارت های دعوت و تبلیغ در عرصه های مختلف.

دیدگاه رشته تعلیمات اسلامی

با توجه به آموزه های دین مقدس اسلام، اصول پسندیده حاکم بر جامعه، حفظ منافع علیای کشور، تحکیم وحدت ملی، تعهد به ارتقای کمی و کیفی آموزش علمی و کاربردی دانش شرعیات، به کارگیری استندردهای پذیرفته شده بین المللی در محیط اکادمیک، تعمیم مسئوولیت پذیری، ارزش های اساسی ذیل مطمح نظر قرار گرفته است:

  1. باور و احترام به ارزش های دینی و ملی؛
  2. ترویج هرچه بیشتر و بهتر دانش مسلکی دینی، اعتدالگرایی مذهبی و احترام به کرامات انسانی، تعمیم عدالت، برابری و قانونیت؛
  3. تقویت روحیه دین مداری، وحدت ملی، همگرایی و تحکیم ثبات اجتماعی و سیاسی؛
  4. تحصیلات عالی با کیفیت و معیاری متناسب با نیاز جامعه و بازار کار؛
  5. اصل مسئوولیت پذیری و قانونگرایی، اداره سالم و مورد اعتماد مردم.

رسالت رشته تعلیمات اسلامی

ایمان و اعتقاد به آموزه های دین مقدس اسلام، از بارزترین شاخصه های مردم افغانستان است. به منظور ترویج اعتدالگرایی مذهبی و نهادینه ساختن تقوا و ایمانداری در جامعه به شکل مقبول و پسندیده آن و به هدف ترویج هرچه بیشتر قانونیت، عدالت، نظم و بمیان آوردن اداره سالم در کشور، قضا ، څارنوالی وکالت دفاع مطابق اصول شرعی، تدریس و ارائه خدمات تحصیلات عالی از جمله ضروریات اساسی محسوب میگردد. این نیازمندیها وقتی مرفوع میگردند که فهم و دانش درست و دقیق در عرصه علوم شرعی و قضائی و شناخت علمی از ایمان و عقیده وجود داشته باشد تا کارشناسان ماهر سیستم عدلی و قضائی و دانشمندان فرهیخته علوم شرعی مسلط به علم و مهارت مسلکی و ملتزم به اخلاق دینی منحیث الگوهای جامعه در حوزه های مربوطه اشتغال یافته، مصدر خدمت به جامعه گردند.

اهداف آموزشی رشته تعلیمات اسلامی

رشته تعلیمات اسلامی یک واحد فعال تحصیلی در چهارچوب دانشکده  شرعیات میباشد که هدف آن تربیه و آموزش آگاهان و کادر های متخصص در بخش افتا ، تدریس علوم شرعی، دعوت، مشاوره و حکمیت، آشنایی با تفسیر و علوم القرآن، حدیث و علوم آن بطور دقیق و مسلکی، فقه، اصول فقه، و قضا، څارنوالی، وکالت دفاع و حقوق به وجه عام در قالب نصاب درسی معیاری و تائید شده از جانب وزارت محترم تحصیلات عالی بوسیله کادر متخصص، میباشد.

نتایج متوقعه رشته تعلیمات اسلامی

  1. کسب دانش شرعی، فقهی و حقوقی و فهم دقیق از مفاهیم عالی شریعت اسلامی و قوانین مکتوبه کشور.
  2. کسب مهارتهای عملی به هدف تطبیق بهتر احکام شرعی و کسب مهارتهای مربوط به سکتور قضا ، څارنوالی، وکالت دفاع و سایر نهاد های شرعی و حقوقی.
  3. کسب مهارت و دانش مسلکی به منظور توانایی بررسی و ارزیابی چگونگی مطابقت قوانین کشور با معتقدات اسلامی بنا بر حکم ماده سوم قانون اساسی.
  4. کسب توانایی در تحلیل فلسفی مباحث شرعی و حقوقی، مقارنه و مقائسه موضوعات مختلف در پرتو شریعت اسلامی، قوانین نافاذه کشور و عرف پسندیده.
  5. کسب مهارت تفسیر، تحلیل و برداشت میانه رو و معتدل از قرآن و سنت، آشنایی با شیوه های درست تفسیر قرآنکریم، تخریج احادیث و تحلیل مطلوب نصوص قانونی و کسب مهارت در استدلال منطقی و حقوقی.
  6. کسب مهارت به منظور تعمیم ارشاد معتدل دینی، آکاهی دهی حقوقی ، تعلیم ارزش ها و مسایل شرعی، کسب توانایی در امر مقارنه میان مطرح در جهان، نقد پلورالیزم دینی و تحلیل اصول اعتقادی مذاهب کلامی اسلامی.